dobro doŠLI NA STRANICE
DKD "Diokles"

Krajem 2007.g. Filatelističko društvo «Split» ostalo je bez svojih prostorija u Slavićevoj ulici, a koje su skoro dva desetljeća zajedno sa filatelistima koristili i numizmatičari, kao i brojni drugi kolekcionari. Naravno, rješenje problema vidilo se u mogućnosti da ugledno splitsko filatelističko društvo u dogovoru sa gradom Splitom i HP – Hrvatskom poštom d.d. riješi problem prostorija za redovite susrete filatelista, ali i ostalih kolekcionara. Na žalost, uskoro se Filatelističko društvo «Split» preselilo u omanji ured na drugom katu Glavne pošte u Tomislavovoj ulici, vrlo skučen prostor za nekolicinu ljudi do kojeg je vrlo teško doći (radi se o prostoru državne ustanove gdje se mora znati tko, gdje, kada i zašto dolazi) pa tako čak ni svi filatelisti ne mogu uvijek tamo doći. Time je javnost rada Društva i njegova otvorenost prema svim građanima postala upitna, a svi ostali kolekcionari, koji su više desetljeća zajedno s filatelistima dijelili istu sudbinu, ostali su na ulici.

Stoga se nekolicina nas, nositelja ideje zajedničkog okupljanja kolekcionara, usred ljeta, 26. lipnja 2008.g. sastala i odlučila za osnivanje kolekcionarskog društva jer smo smatrali da Splitu i Dalmaciji treba jedno takvo društvo. Vrlo brzo, već 16. srpnja 2008.g. osnovano je DALMATINSKO KOLEKCIONARSKO DRUŠTVO «DIOKLES» ili skraćeno DKD «DIOKLES», ali na žalost, zbog ljetnih vrućina i godišnjih odmora, trebalo nam je nešto više vremena za stvarno organiziranje (registracija, prostor,…) pa smo tako tek krajem rujna započeli sa redovitim sastancima našeg Društva u prostorijama Gradskog kotara Spinut, Matoševa 29 i to svakog petka (osim na državne blagdane i praznike) od 17 do 18.30 sati.

Društvo je osnovano sa ciljem promicanja, razvitka i unapređenja kolekcionarstva (filatelije, numizmatike, kartofilije, kartičarstva, medaljarstva, značkarstva,…), pokretanje i razvijanje suradnje sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu te zauzimanje za kvalitetno kolekcionarsko obrazovanje i istraživanje na opću društvenu korist (ovim riječima je to definirano u Statutu Društva) i vrlo brzo postalo je aktivni čimbenik događanja u kulturi i športu, a što je prepoznato i u gradu Splitu od kojeg je Društvo dobilo bezrezervnu potporu.

Svakako najvažnije za djelovanje Društva jest činjenica da smo dugoročno riješili problem odgovarajučeg prostora za djelovanje te da smo uspješno izradili projekt kojim smo osigurali sredstva za rad iz gradskog proračuna, ali i određena sponzorstva.

Uz suradnju sa mnogim drugim institucijama, a u svrhu promicanja kolekcionarskih hobija, poseban cilj Društva je i organiziranje više različitih kolekcionarskih izložbi u manjim mjestima širom Dalmacije (Trogir, Kaštela, Solin, Omiš,…), posebno na otocima (Vis, Komiža, Supetar, Bol, Hvar, Stari Grad, Rogač,…) te u Zagori (Imotski, Sinj, Vrgorac,…), a što ćemo nastojati realizirati u što skorije vrijeme, naravno, ovisno o materijalnim prilikama, ali i potpori Splitsko-dalmatinske županije te nadležnog ministarstva.